Be My Followers!

Sabtu, 12 Julai 2014

Pengalaman Temuduga UPNM 2014



Salaam untuk semua viewers! Lama sungguh tak update blog. Last entry pon awal tahun 2014. Bukan apa, sibuk dengan UPU,sibuk dengan temuduga (ni la tajuk utama aku) dan pendaftaran Tingkatan 6 (aku budak Form 6 uolls!)…macam-macam la setelah 4 bulan setengah ber Honey Moon.

Ok2, meh nak story-mory sikit pasal temuduga pegawai kadet Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) yang aku hadiri kat MSS Sungai Petani, Kem Lapangan Terbang, Sungai Petani, Kedah! Amboih panjang benor ayat.



Hari Pertama
Aku bertolak dari Perlis jam 5 pagi. Semangat tak? Hehe Actually, memang jauh Perlis ke Sungai Petani. So pegi awal la. Jam 7.30 pagi Alhamdulillah  selamat sampai kat Sg Petani dan teros sampai kat perkarangan masjid dekat dengan Bandar Sg Petani (lupa da nama masjid tu). Pergh, waktu keta masok kot pintu pagar masjid tu, Nampak dah trak tentera dan abg2 tentera dok tunggu calon-calon. Kecut giler perot aku. Tetiba ja. Then mula la kenal-kenal dengan kawan2 baru yg dah sampai kat situ. Pastu dalam jam 8.30 pagi pegawai tentera tu buat pengumuman suruh calon-calon berbaris,pastikan dokumen semua ada dan terus masuk dalam bas ATM. Comel la bas tu..hehe
Bila dah sampai kat kem tentera tu, kami kena berbaris depan dewan dan lapor diri dan diberi kad gantung. Nombor aku M510.Pastu kami pon mula buat pemriksaan awal perubatan. Diorang check tekanan darah,test mata,tinggi dan berat (BMI). Tunggu punya tunggu depan RSAT (Rumah Sakit Angkatan Tentera) siap bersila lagi, kitorang sembang jap dgn Sarjan Izhar..Santai jer kami sembang hehe..
Dah dekat tengahari, penyingkiran calon bermula. Aku yang tunggu dalam dewan tuh memang sejuk satu badan takot tersingkir. Ye la, aku memang berharap dapat masuk UPNM. Akhirnya aku bersyukur sangat aku tak tersingkir awal. Kapten tu pesan lagi, yang terselamat ni jangan dok suka sangat coz banyak lagi ujian nak hadapi. Dia cakap camtu coz budak laki tepi aku siap bertepuk sakan tak kena singkir. Haih =.=’
Pastu kitorang gerak pi makan. Memang 1st time la dlm hidup boleh makan sekali dengan tentera.Ahaks! Bukan apa, time aku tengah makan, ada sorang tentera ni Tanya kawan aku dtg kem ni buat apa?Kawan aku pon jawab la untuk temuduga pegawai kadet UPNM.Diorang pon ckp “Ooo, hah puan, mari makan puan!” aiseh malu plak awal2 lagi dah dpat pangkat Puan..hehe saja nak ngusik tu..
Then pegi ambil barang kat mak ayah n teros pi buat ujian air kencing & check darah. Alhamdulillah semua berjalan dgn lancar. Time beratur untuk check darah je Sarjan tu suruh aku potong line dan  dok dgn geng pompuan kat depan skali coz aku sorang ja duduk ngan budak laki. Awkward you know!
Lepas habis semuanya,kami pon bergerak naik bas comel tu ke asrama yang memang hujung dunia. Jauh seh…Kena masuk satu lagi Batalion or asrama tentera (ntah aku pon xtau) yang siap ada kawalan gi..ha baru jumpa asrama calon perempuan. Anak dara ramai, mesti kena jaga elok-elokJ
Malam pulak, kami pakat ramai2 buat pemeriksaan dokumentasi..kena check arr mana tau kot-kot terlupa bawak ka. Aku nasib baik lupa IC.tertinggal kat asrama.Nasib baik juga takkenaa jerkah.Fuhh..
Dah habis semua, beratur naik bas comel untuk balik asrama. Abg tentera yg bawa bas kawan aku pggil Abg Macho..hehe bukan apa, selalu ja senyum setiap kali datang amik kitorang.Tenang la sikit hati ni hehe
Kitorang tido jam 12..ok arr nak kemas barang dan bilik lagi..Dan aku pon dapat kawan baru! Husna n Iqin..Yg sebilik dengan aku Alhamdulillah satu sekolah ^^ pQah…

Hari Kedua
Bangun pagi macam biasa jam 5 pagi ..Bangga sungguh coz aku paling awal bangun :p Tetiba dengar bunyi cam bas comel tu dtg.Tgok kat luar rupanya trak tentera.Parking elok ja tepi bilik aku.Hairan gak asal dtg awal sgt..Baru 6.10 pagi…Then terpikir maybe kena naik trak kot..Kami satu dorm kelam-kabut arr..Bila dah turun dan berbaris..tengok-tengok baru Abg Macho dtg…Rupanya saja  trak tentera dtg nak bagi calon pompuan ni kelam kabut skit..hehe andaian aku la..Melepas gak hajat aku nak naik trak tentera T___T
Lupa plak, hari ni yang paling aku nervous coz kena check badan! Memang semua pasukan beruniform,kalau sapa-sapa nak masok konpem akan lalui pemeriksaan badan dari hujung rambut sampai hujung kaki..Kawan-kawan aku pon tengok aku moody je time tu..haha cuak katakan ,..
Lepas check gigi,sepatotnya kena buat latihan ala-ala tentera pastu baru check badan tapi terpaksa tunda ke tengahari  coz ada lagi calon pompuan yang tak abis check darah.Fuhh…
Dah abis makan n solat..terus la buat latihan ala-ala tentera tu..Kena pumping,bangkit tubi,lompat tampar lalat dll yang memang memenatkan..Kena lari keliling pokok dan tentera tu akan kira sampai 10.sapa tak sampai kat tempat asal kena tangkap n dok kat depan..Nasib baik aku lepas..Pumping memang aku tak reti..serius asyik menonggeng je time tu..malu gila..
Lepas dah habis buat latihan, baru la dorang check kaki,telinga dan badan..Aku memang taklepas kat pemeriksaan kaki..Aku ni flat foot..Tapak kaki rata..tak sesuai kalau nak masuk UPNM/tentera coz :  *Kawad tentera kena berdiri lama *Aktiviti dalam hutan . Kedua-dua ni berbahaya untuk orang yang flat foot.So, dorang tolak awal-awal..Bila aku dah terkecuali,aku tunggu je la kat luar sampai kawan-kawan abis buat semua pemeriksaan. Aku terlepas la pemeriksaan badan tu..Selamat..Tapi kecewa gak..
Malam tu plak berkumpul kat dewan untuk bagitau info diri & sukan yg disertai kat pegawai  tentera tu..kiranya malam ni balik awal…Bagoss gak coz boring sangat2 sambil dok tunggu turn habis..
Kiranya time nak tido aku siap buat ‘kata-kata’terakhir kat roommate aku..Sedih la dah tau diri ni tersingkir..Hehe..

Hari Ketiga (Last Day)
Hari terakhir aku kat MSS Sg Petani ni..Pagi tu breakfast mcm besa n berkumpul kat dewan.Tunggu punya tunggu kawan-kawan yang tak abis buat lagi pemeriksaan badan..Dah lama…baru depa nak buat penyingkiran..Berdebar hati ni dan akhirnya M510 dipanggil untuk penyingkiran..Owh..sedih..bila Kapten tu panggil ke depan..aku memang nak nangis time tu..cover je la..budak laki tepi aku merah dah mata..LOL
Kapten tu pesan ini bukan terakhir buat kami semua yg tersingkir.Ada lagi peluang belajar kat U lain..Then, dia suruh kitorang lunch n pack baju untuk balik…Masa kat dorm ni la banyak kwn2 yang baru je kenal 2 hari dah rasa mcm BFF dah. Sedih nak tinggalkan dorang.Waktu dok tunggu Abg Macho dtg, sempat gak salam dgn pQah n Yaya..Iqin,Husna..owh sedihnya…
Bila geng2 tersingkir dtg balik dewan tu untuk amik dokumen penting, ada lagi la pesanan dari Kapten.Dia gitaw sal apa UPNM tolak awal2 org yg flat foot,tulang bengkok,buasir dll..Lastly,dia ucap selamat Berjaya utk kitorang…OTW nak amik beg tu la pegawai tentera sempat ngusik—“Nanti terjumpa kami kat luar,senyum la noo.Yang kami dok marah-marah kemarin dulu melawak ja” heh..Aku sempat gak ucap terima kasih kat dorang..dan terus jalan pulang kat ayah aku yg tengah tunggu lama tepi RSAT… THE END

P/S: Sori ayat-ayat kat atas da yg poyo sikit hehe
*Kalau BMI tak seimbang,korang disingkir hari tu gak
*Nak check flat foot ke xàCelup kedua-dua kaki dlm baldi yg ada air,then cer jalan atas lantai or tekap kaki atas kertas,so boleh nampak la tapak kaki melekap semua atau xmelekap semua..kalau melekap semua,maknanya flat foot la.

-salam askar-

35 ulasan:

  1. hmm..xpala dik....bukan rezeki..ada lg baik utk adik.

    BalasPadam
  2. Wahh bestnye akak dpt temuduge upnm..saye hrp dpt jgk n lepas..amin..thanks kak..blog akk best.

    BalasPadam
    Balasan
    1. :) terima kasih ya dik *tssk tssk terharu

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  3. Yang rabun mmng x ble msk ae kak??

    BalasPadam
  4. Akak...soaln ape biasanye dia tnye bila interview??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dik sori lmbat balas...yg rabun ada tahap2 dia...kalau terok depa tolak terus...kemudian ..soalan kedua adik tu..erm,,,akak xsampai tahap tu...akak tersingkir kat pusingan pertama...ada la kawan akak yg pi pusingan kedua tu kat Melaka gtaw...utk interview,,time tu depa masok interview ramai2 coz kesuntukan masa...15 org cmtu kot ..dia tanya nk masok palapes ke pegawai kadet upnm? then betol ka nk masok upnm..tu ja... adi gudluck yer..maaf akak blas baru bulan ni..bulan interview upnm plak tu :P

      Padam
  5. Susah tak ujian mata tu?? Macam mana ek sbb saya mmg nak sgt jadi Pegawai Kadet tapi ada rabun jauh jugak. (Power boleh tahan) takut nnti ujian tak nampak pulak..

    BalasPadam
  6. Susah tak ujian mata tu?? Macam mana ek sbb saya mmg nak sgt jadi Pegawai Kadet tapi ada rabun jauh jugak. (Power boleh tahan) takut nnti ujian tak nampak pulak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. rilex bro.. insya-Allah bleh rasanya...skang upnm xpggil tmuduga lg kn try test sndiri dulu...sori lmbt blas ya

      Padam
  7. Studies analyzing the correlation between flat feet and physical injury in soldiers have been inconclusive, but none suggests that flat feet are an impediment, at least in soldiers who reached the age of military recruitment without prior foot problems. Instead, in this population, there is a suggestion of more injury in high arched feet. A 2005 study of Royal Australian Air Force recruits that tracked the recruits over the course of their basic training found that neither flat feet nor high arched feet had any impact on physical functioning, injury rates or foot health. If anything, there was a tendency for those with flat feet to have fewer injuries.[12] Another study of 295 Israel Defense Forces recruits found that those with high arches suffered almost four times as many stress fractures as those with the lowest arches.[13] A later study of 449 U.S. Navy special warfare trainees found no significant difference in the incidence of stress fractures among sailors and Marines with different arch heights.[14]

    Hurm... Mmng bkn rezeki laa nim ��

    BalasPadam
  8. Studies analyzing the correlation between flat feet and physical injury in soldiers have been inconclusive, but none suggests that flat feet are an impediment, at least in soldiers who reached the age of military recruitment without prior foot problems. Instead, in this population, there is a suggestion of more injury in high arched feet. A 2005 study of Royal Australian Air Force recruits that tracked the recruits over the course of their basic training found that neither flat feet nor high arched feet had any impact on physical functioning, injury rates or foot health. If anything, there was a tendency for those with flat feet to have fewer injuries.[12] Another study of 295 Israel Defense Forces recruits found that those with high arches suffered almost four times as many stress fractures as those with the lowest arches.[13] A later study of 449 U.S. Navy special warfare trainees found no significant difference in the incidence of stress fractures among sailors and Marines with different arch heights.[14]

    Hurm... Mmng bkn rezeki laa nim ��

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo kira high arc feet yg byk problem noh...hmm...tu la takdak rezki :(

      Padam
  9. mcm takde hrpn jer nak jdi pljr kadet..(sbb rabun).. klau jdi pljr awam rabun tu dititikberatkan tak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. erm...yg tu akak xpasti dik..syarat utk peg kadet n pljr awam xda beza..sama ja...

      Padam
    2. Ak lgi xde harapn sbb xcukp tinggi

      Padam
  10. akak..nak tanya..one of syarat nak masuk tinggi(minima) untuk perempuan 1.57m ..and range BMI between 16.4-23.0..kalau saya tak lepas minima ketinggian tapi lepas BMI..macam mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. sama la kita.. ketinggian tak lepas. tapi bmi okay . huhuhu

      Padam
    3. so..hanis pergi tak ? dapat mana ?

      Padam
  11. saya nak yang naked tu betul ke main2?

    BalasPadam
  12. Yg naked tu ade dlm bilik ke mcm mane ? Ke semua boleh tgok��Saya segan

    BalasPadam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. apa jadi kalau BMI lebih, memang kene balik ye?

    BalasPadam
  16. kalau pakai spects boleh join as pelajar awam ke tak

    BalasPadam
  17. Akak nak tnya, kalau bmi lepas tpi ketinggian kurang masih boleh dterima tak ?

    BalasPadam
  18. Akak nak tnya, kalau bmi lepas tpi ketinggian kurang masih boleh dterima tak ?

    BalasPadam
  19. Berapa banyak baju kene bawak ? Baju apa je ? Untuk perempuan?

    BalasPadam
  20. Akak dpat course apa yh kena iv tu? Saya ada apply course logistics dkt upnm ada iv jugaka ke?

    BalasPadam
  21. Akak dpat course apa yh kena iv tu? Saya ada apply course logistics dkt upnm ada iv jugaka ke?

    BalasPadam
  22. Akak klau nk jadi pegawai awam mcm mna ya?then klau tulang kita bengkok bolh jgk ka kita jdi pgwai awam

    BalasPadam
  23. aku nk recruit tpi flatfoot laa emm

    BalasPadam
  24. kalau x lepas interview, betul ke kena masuk matriks? asasi memang xleh msuk dh?

    BalasPadam